NL FR

't Leebeekje

Niets moet hier, (bijna) alles kan!

2004: 20 jaar speelpleinwerking in Nieuw-Gent

Iedere zomervakantie én dit reeds 20 jaar, hoor je joelende kinderen tussen zes en veertien zich vermaken op het groene domein aan de rand van Nieuw-Gent, naast de Leebeek. Dagelijks leven zich meer dan honderd kinderen uit in spel en ontmoeting. Begin de jaren 1990 kwamen er zelfs meer dan driehonderd kinderen naar het speelplein. De startfilosofie 'kinderen en jongeren spelkansen geven' resulteerde na twintig jaar in een doordachte uitbouw van de infrastructuur van het plein. Enig in Vlaanderen!

Het aanbod en de combinatiemogelijkheden tijdens het vrij spel zijn haast onuitputtelijk. De bomen nodigen je uit tot het bouwen van een kamp. Je haalt houten palen en koord in de uitleendienst waar ook een hamer, spijkers en doeken te verkrijgen zijn. Laat je fantasie haar gang maar gaan. De speelvijver, met de opblaasbare banden, trekt de waterfreaks aan. Terug aan wal kun je het terrein bespieden vanuit één van de kijktorens. In de klimpiramide kun je de aap uithalen. Het springkasteel, de trampoline, de mountainbikes en de gocarts staan ter beschikking. Op het omni-sportterrein kun je een partijtje voetbal spelen. Moe van het sjorren, timmeren, varen, lopen, klimmen, fietsen en vliegen? Lees dan een stripboek, speel een binnenhuis- of computerspel. Oh ja, playstation is er ook! En er is nog veel meer: biljarten, pingpongen en kickeren. Of zoek een rustig hoekje op en lig gewoon in het gras. Niets moet hier, (bijna) alles kan!

Begeleide activiteiten

Na een voormiddag intens voorbereiden, bieden gemotiveerde begeleiders je 's namiddags een palet van spelimpulsen aan tijdens de geleide activiteiten. De meeste begeleiders hebben een monitorencursus gevolgd. De speelpleinwerking kan beroep doen op een dertigtal enthousiaste begeleiders. Allen zetten zich op vrijwillige basis in. Wie van uitdagingen houdt, stort zich in het dagelijks bosspel. Er staan ook knutselen, koken, sport en andere creatieve activiteiten op het programma. 'Zelf kiezen wat je wil spelen', het is toch immers vakantie. Elk speelpleindag komen de kinderen en de monitoren samen voor de animatieronde. Daar wordt heel wat afgezongen: 'En op VP daar is het fijn! - Tante Fien is dood! - Daar boven op de bergen - ...' Elk jaar wordt ook gewerkt met weekthema's zoals 'Ridders - Stormeiland met rivierratten - De bisschoppen van de verdoemde kerk'. Het hoofdpersonage was in 2004 "BLIKKEN DOZEKEN". Zo krijgt dit speelplein, moment na moment, een nieuwe gestalte. 'Ruimte, groen, beweging, samenzijn, verbeelding, creativiteit en vreugde', dat is het speelplein 't Leebeekje, vijfentwintig dagen lang. Reeds 20 jaar een vaste waarde in Nieuw-Gent!

1994 -2004: 10 jaar kinder-en jongerenwerking 't Leebeekje

De kinderwerking

"Vijfentwintig dagen zijn vlug voorbij", zo dachten we. Niet getreurd. Het Leebeekje opent tijdens de schooldagen opnieuw zijn deuren voor kinderen van 6 tot 13 jaar elke dag van 16u tot 18u, behalve op woensdag. 250 kinderen zijn lid van de kinderwerking. Een lidkaart kost 3 euro, die één jaar geldig is. Dagelijks komen een veertigtal jongens en meisjes over de vloer. Op hetzelfde groene domein van de speelpleinwerking staat een kleurig gebouw dat zelfs bij slecht weer het mooie weer maakt. Kinderen zoeken elkaar op om even op adem te komen in de ontmoetingsruimte bij een gezelschapsspel of om te kijken naar hun favoriete t.v.-programma. Op het terrein naast het gebouw zie je ze voetballen, basketbal spelen of badmintonnen. Ook verstoppertje spelen, schommelen of gewoon wat kuieren met vriendjes en vriendinnetjes behoren tot de mogelijkheden. En in de herfsttijd rapen we dagelijks vele okkernoten en tamme kastanjes.

Studiebegeleiding

De volgende dag is het weer school. Geen probleem, ook daaraan heeft het Leebeekje gedacht. In een rustig studielokaal krijgen kinderen de kans om schooltaken te maken of om hun lessen voor te bereiden. Wie een duwtje in de rug nodig heeft, vraagt steun aan de studiebegeleider. Inspanning wordt altijd beloond, want na het schoolwerk lonken de vele activiteiten in de ontmoetingszaal. De rijke ervaring van de speelpleinwerking zet zich ook verder tijdens woensdagnamiddag en de tussenvakanties van 14u tot 17u. Naast vrij spelen met vriendjes bieden enthousiaste, jonge begeleiders een aantal uitdagende begeleide spelen aan. In de speciaal uitgeruste keuken komen kokkinnen en koks aan hun trekken. In één van de gezellige lokalen knutsel je een marionet in elkaar. Sportievelingen trekken naar de sporthal. "Echt vrij kiezen om creatief te spelen", is het motto van de kinderwerking. De verscheidenheid van de spelende kinderen en de infrastructuur verrijken het spelgebeuren. Iedereen die een ander respecteert, geeft ruimte tot creativiteit en laat anderen aanvoelen ook welkom te zijn. De ander en dus jezelf leren kennen via ontmoeting en spel wordt dan een hele verrijking, iedere schooldag opnieuw. Dat is de kinderwerking van het Leebeekje, reeds 10 jaar lang.
Kom maar eens langs! Je bent er van harte welkom!

De jongerenwerking

Natuurlijk kunnen ook de ouderen van 12 tot 17 jaar niet achterblijven. Immers, ook zij zoeken naar aangepaste vormen van ontmoeting en spel. Daartoe zakken iedere woensdagavond van 18u tot 20u, vrijdagavond van 18u.30 tot 21u.30 en zaterdagnamiddag van 16u tot 18u een dertigtal jongeren af naar het voor hen zo vertrouwde gebouw. Een jaarwerking kost 4 euro. De ene sportieve uitdaging volgt na de andere. Een partijtje poole of pingpong zorgen voor heel wat animo. Anderen breken liever hun hoofd bij Rummikub en Trivial Pursuit of dagen iemand uit voor FIFA 2004 op playstation 2. Enkelen kijken televisie of voeren een rondetafelgesprek. In een andere ruimte zie je acrobaten op de trampoline of hoor je op de achtergrond hedendaagse muziek. Maar 't Leebeekje is het Leebeekje niet, zonder het activiteitenaanbod. Er zijn wekelijkse voetbalwedstrijden in de zaal. Er is wel eens een fuif of een avondbosspel. Er worden allerlei vriendschappelijke tornooien georganiseerd. Soms verplaatsen we ons om te zwemmen, muurklimmen, bowlen of schaatsen. "

Creativiteit en zinvolle ontmoeting stimuleren", dat is het motto van de jongerenwerking. Kansen aanbieden om zich te ontplooien, in de stille hoop dat ieder vroeg of laat ook voor anderen kansen zal scheppen tot ontplooiing en creativieit. Dat is de jongerenwerking, nu tien jaar jong! ! ! Spring gerust eens binnen!

Drie in één

Drie in één ! Wishful thinking. . . te hoog gegrepen? Vraag het aan de talrijke begeleiders die in de afgelopen jaren ooit kind en nu enthousiast medewerker zijn. Volg de dagelijkse logica van het Leebeekje en proef de visie van "drie in één" ter plaatse. 't Leebeekje, een 'Neverending Story', meer dan een sprookje alleen.

 

't Leebeekje
E. De Deynestraat 2
9000 Gent
Tel. 09 279 58 67
leebeek@pandora.be

ma, 03/09/2009 - 11:55

© fracarita.org - disclaimer - privacy verklaring