Zoeken

Wie zijn we? 

De Organisatie Broeders van Liefde in België beheert meer dan 50 scholen voor gewoon en buitengewoon lager en secundair onderwijs, 12 psychiatrische ziekenhuizen en 13 orthopedagogische centra. Ook de ouderenzorg, verslavingszorg, sociale economie en kinderdagopvang behoren tot onze activiteiten. In totaal verlenen zo 12.500 medewerkers in Vlaanderen in 1.500 in Wallonië zorg en onderwijs aan goed 40.000 kinderen, jongeren, volwassen en ouderen.

14000

medewerkers

1807

oprichting

108

werkplekken

40000

leerlingen, patiënten, cliënten

Meer dan 200 jaar zorg en onderwijs

  • Broeders van Liefde is gesticht in 1807 door Petrus Jozef Triest.
  • Samen met een aantal medebroeders brak Triest de boeien van Gentse psychisch kwetsbare gevangenen om hen aparte zorg te bieden. De geestelijke gezondheidszorg in België was geboren.
  • Vandaag telt de Belgische tak van de congregatie nog een 80-tal broeders.
  • Naast de congregatie is in België ook de organisatie Broeders van Liefde ontstaan. Zij telt 14.000 medewerkers en staat op vandaag in voor de uitbating van vele initiatieven in zorg, onderwijs en sociale economie.

In het spoor van wat onze stichter deed

"Ik vind Petrus Jozef Triest, onze stichter, een straffe mens. Al was het maar omdat hij 200 jaar geleden keet schopte met de overheden ten dienste van de noodlijdende medemens. Daarom vraag ik mij af: Mocht hij hier lijfelijk terugkeren, wat zou hij van ons vragen? En zouden we het kunnen realiseren? Op welke manier zou hij willen dat medewerkers van Broeders van Liefde met mensen omgaan? Zou hij ons nog vindingrijk en vooruitstrevend genoeg vinden? En hebben wij nog toekomst?

“Mevrouw, weet je wel vanuit welke missie wij werken bij de Broeders van Liefde”, zei hier vorige week een 20-jarige collega-opvoeder. Ik stond perplex. Het aantal broeders neemt af in België, maar er zitten massa’s mensen in de buik van de organisatie die met de missie bezig zijn. Niet debatteren, filosoferen of ons afzonderen rond geloof, maar met de blote voeten in de realiteit werken. De spirit in handelen omzetten. Niet het warm water uitvinden, maar het warm water laten stromen. Er zijn voor zij die het het meest nodig hebben, het conflict durven aangaan, in overtuigend debat treden met de gevestigde waarden. Ik krijg hier als hulpverlener en mens zoveel kansen om het goed te doen op een integere manier. Verantwoordelijkheid nemen. Nieuwe noden zien. Verantwoordelijkheid doorgeven aan anderen. Opnieuw beginnen. Onze blik open houden. In het spoor van wat Triest deed.”

Geert Danneels
coördinator daklozencentrum Huize Triest, Gent

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte