NL FR

Effeta

Opvangt(e)huis voor aids-patiënten

"We vellen geen oordeel over het verleden of over de levenswijze van onze bewoners"

Stel dat je op een dag te horen krijgt dat je seropositief bent, dat je voortaan 20 à 30 pillen per dag moet slikken om je leven te rekken, dat je elk moment AIDS kunt ontwikkelen... Stel dat je familie en vrienden je hierdoor verstoten, dat je huisbaas je uit je appartement zet en dat je je werk verliest... Hoe kan een mens zoiets alleen dragen?

Om aan deze nood tegemoet te komen, openden de Broeders van Liefde het unieke opvangt(e)huis Effeta in Ronse. De gemeenschap is gehuisvest in het vroegere slotklooster van de Arme Klaren, een oase van rust en zorg. Effeta wil een thuis zijn en geen instelling of ziekenhuis: De bewoners koken en eten samen, ze delen het huis als een echt gezin.
Effeta betekent in het Aramees "Open je" en heeft als boodschap: "Je hoort er weer bij, je hoort weer bij het geheel". Om dat thuisgevoel te vrijwaren, blijft de woongemeenschap klein. Het gezin bestaat uit vier Broeders van Liefde, vijf patiënten en een viertal vrijwilligers die al dan niet blijven overnachten.

Aandacht voor de gehele mens

De centrale ontmoetingsplaats is de keuken. Dankzij de invloed van de Rwandese broeders hebben de aanwezigen de goede gewoonten van de Afrikaanse cultuur overgenomen. Ze nemen de tijd om te praten en naar elkaar te luisteren. De sfeer is open en warm. Een broeder tovert met een vrijwilligster lekkere gezonde maaltijden op tafel. Aan tafel wordt er veel gelachen.
Zieke medebewoners worden met respect en liefde omringd. De verantwoordelijken zorgen ervoor dat iedereen de juiste medicijnen neemt en ondersteunen de patiënten om hun therapie vol te houden. Een huisarts komt wekelijks langs. Ook bij de administratieve rompslomp steekt men een handje toe: mutualiteit, OCMW,...
In Effeta is alles gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Alle bewoners hebben een sleutel van het huis. Ze kunnen komen en gaan zoals ze willen. Ze bepalen zelf hoelang ze bij ons willen verblijven. Bezoek van familie en vrienden is steeds welkom. Ze kunnen zelfs overnachten. In de mooie binnentuinen heerst evenzeer rust en geborgenheid. En wie van dieren houdt, geniet van de stoeipartijen van de ganzen, de fazanten en de konijnen. De kippen leveren dagelijks verse eieren op.
Ieders privacy wordt gerespecteerd. De ruime privé-kamers hebben een aparte douchecel. Er staat dag en nacht iemand paraat om de bewoners bij te staan. Bij moeilijke momenten zoals ziekenhuisopnames verzorgen de Broeders en de vrijwilligers zelfs een dagelijkse bezoekbeurt.

Verdraagzaamheid wint

In Effeta is iedereen welkom, wat zijn of haar geloof ook moge zijn. De broeders stellen geen vragen over hoe de besmetting is gebeurd. De bewoners vertellen erover indien zij het wensen. De bewoners van Effeta zijn stuk voor stuk unieke mensen die elkaar veel leren en veel geven. De begeleiders - broeders en vrijwilligers - geven zich volledig. Voor hen is elke bewoner een lid van hun familie.
Naar buiten toe probeert Effeta het taboe rond AIDS te helpen doorbreken, met onder andere voorlichtingen en lezingen in scholen aan groepen van maximum vijftien leerlingen.

Wil je steunen?

De broeders beheren het opvangtehuis zonder subsidies. Ze hebben de steun van hun congregatie en ontvangen giften van organisaties en particulieren. Sommige buren steken een handje toe en lokale handelaars geven hun overschot aan groenten. De patiënten die het kunnen betalen, geven een bijdrage.

Steunen?
Indien je GEEN fiscaal attest wil 443-6722571-92 op naam van Effeta, Olifantstraat 5 , 9600 Ronse met vermelding "Steun"
Indien je wel een fiscaal attest wil : 440-0340021-11 vzw .Projectenfonds BVL stropstraat 119 te 9000 Gent met vermelding  "voor Effeta , graag fiscaal attest " ( Elke gift vanaf 30 euro op jaarbasis komt hiervoor in aanmerking )

Contact

Effeta
Contactpersoon: Br. Flor Carrette
Olifantstraat 5
9600 Ronse
tel. 055 20 67 70
fax 055 23 20 11
e-mail: flor.carrette@skynet.be

(Tekst: H.D.)

 

ma, 03/09/2009 - 12:23

© fracarita.org - disclaimer - privacy verklaring