NL FR

What matters to you?

Dinsdag 6 juni was het internationale 'What matters to you'-dag! Zorgverleners gingen eens te meer op zoek naar wat er echt toe doet én telt voor een zorgdrager. Ontdek enkele warme zorgverhalen vanuit onze voorzieningen!

Elkaar warm omarmen – P.C. Sint-Amandus in Beernem

Afdeling De Bron, opname- en behandelafdeling voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid, heeft een familiegroep. Die familiegroep is eigenlijk meer een zelfhulpgroep, waar ook psycho-educatie aan bod komt. In de familiegroep wisselen familieleden en hulpverleners ervaringen uit en vinden ze steun bij elkaar. Sinds de opstart van de familiegroep zien ze op de afdeling dat familieleden elkaar blijven ondersteunen en anderen die voor het eerst in aanraking komen met psychose ‘warm omarmen’.

Ook hulpverleners vinden bij familie vaak een nieuwe insteek met een verhaal waar de patiënt net zijn woorden heeft verloren en waarbij een breuk met de realiteit en anderen is ontstaan. Hoe moeilijk situaties en interacties soms kunnen zijn, de band met familie is essentieel voor het herstel van de patiënten. Deze hulpverleners willen het gesprek met familieleden blijven aangaan, onder welke omstandigheden dan ook.

Huifkartochten - P.C. Sint-Amandus in Beernem

In Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus in Beernem organiseren ze huifkartochten getrokken door het trouwe therapiepaard Annabel. Het ‘samen op weg zijn’ werkt ontspannend en er heerst een warme sfeer. “Op de huifkar sluit ik mijn ogen en geniet van het geluid van Annabel haar hoeven of soms zingen we ook liedjes”, getuigt een deelnemer. “Het is een moment om naar uit te kijken.”

 

Succesje van de afgelopen week - P.C. Sint-Amandus in Beernem

P.C. Sint-Amandus organiseert een herstelwerkgroep. Tijdens één van de bijeenkomsten vertelde een deelnemer stralend dat hij het centrum kon verlaten en dat hij een appartement had gevonden. Teleurgesteld vertelde hij dat zijn meubels geleverd zouden worden en dat er hem hierbij niemand kon helpen. De groep stelde spontaan voor om hem te helpen. We sleurden samen met zware meubels, monteerden kasten en bedden. De week daarna ging de herstelwerkgroep door op het volledig geïnstalleerde appartement, met een fiere gastheer als gespreksleider. Samen kunnen we meer!

Op vraag van de groep delen we altijd een succesje van de afgelopen week. Aanvankelijk was hier wat weerstand tegen, maar het is een moment om uit te pakken met iets wat goed loopt in plaats van problemen te herkauwen en dat werkt aanstekelijk. De bijeenkomsten steken de leden aan: ze nemen initiatieven, maken plannen en nemen stappen om hun situatie te veranderen.

't Lopend vuur - P.C. Sint-Amandus in Beernem

Bram en Willy zijn redactieleden van ’t Lopend Vuur, een tijdschrift van én voor patiënten en bewoners van Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus in Beernem. “Ik mag er mijn eigen mening zeggen en niemand wijst me terecht”, aldus Bram. Willy vertelt: “Ik fleur helemaal op als ik een leuk en goed verhaal heb afgewerkt.”

Loslaten maar getroost door warme herinneringen - P.Z. Asster in Sint-Truiden

Jos nam afscheid van het leven op de PVT-afdeling in Asster, maar niet zonder een goed gevoel. PZ Asster kleurde buiten de lijntjes en legde Jos in de watten. James Bond op tv, lekkere pateekes en een frisse Leffe Blond voor Jos! 

Tree of hope - P.Z. Asster in Sint-Truiden

Elke patiënt die ontslagen wordt van een crisisopname op De Lier 1 van Psychiatrisch Ziekenhuis Asster in Sint-Truiden krijgt een kadertje met een gepersonaliseerde boom mee naar huis, de tree of hope. Op de boom staan zijn of haar sterke kwaliteiten. “Ik blik terug op mijn boom als de storm dreigt op te steken”, vertelt een patiënt. 

Verkoopstalent gezocht en gesteund - P.Z. Asster in Sint-Truiden

R. verblijft al 38 jaar in Psychiatrisch Ziekenhuis Asster in Sint-Truiden. Een man met verkoopstalent die voor het goede doel zijn talenten nog eens boven haalde. Om er picobello uit te zien, gaf zijn activiteitenbegeleidster hem met veel plezier een manicure. Een klein gebaar maar een wereld van verschil voor R.

Een droom die uitkomt... - C.O. Saint-Bernard in Bonneville

Laurent is een gast van La Maison Mas in Andenne en grote fan van vice-eersteminister en minister van Buitenlandse en Europese Zaken Didier Reynders. Laurent’s begeleider, Nathan Lemaire, wist, tegen alle verwachtingen in, een bezoek aan het cabinet van de minister te strikken. Laurent was in de 7de hemel en ging naar huis met 2 gehandtekende boeken en een mooie foto!

De jarige kiest! - Dagcentrum 't Hoeveke in Lummen

Dagcentrum ’t Hoeveke in Lummen laat verjaardagen van gasten niet zomaar voorbij gaan! De jarige mag traditioneel het menu van de dag kiezen, iets waar de gasten een heel jaar naar uit kijken. Wij kiezen voor pizza op het menu!

Honden geven duwtje in de rug - O.C. Sint-Jozef in Gent

“Verlegen kinderen kruipen uit hun schulp als ze bij honden zijn. We gaan samen wandelen, zonder oogcontact, wat ruimte creëert om tot een ongedwongen gesprek te komen. Natuurlijk zijn de onvoorwaardelijke vriendschap en trouw die ze van de honden krijgen goud waard!”, vertelt Marc Vanderhaeghen uit O.C. Sint-Jozef in Gent.

Fingerfood - O.C. Sint Jan de Deo in Handzame

De vijf koks van ortho-agogisch centrum Sint Jan de Deo in Handzame koken creatief met fingerfood. “Door ‘eten met je handen’ kunnen de bewoners langer hun zelfstandigheid en waardigheid behouden”, leggen ze uit. “Ook ‘moeilijke eters’ eten op die manier gevarieerd, meer én met meer plezier.” Groentenrijsttaart, wafels met rode kool, pannenkoek met prei, om duimen en vingers van af te likken!

Chrysanten - P.C. Sint-Amandus in Beernem

Dieter is tuinier van psychiatrisch centrum Sint-Amandus in Beernem. Elk jaar plaatsen hij en zijn collega’s eind oktober chrysanten bij elk grafsteen op de begraafplaats van de Broeders van Liefde op het terrein. “Alle bezoekers moeten genieten van de mooie omgeving.”

Chocolaatjes - WZC Mariatroon in Dendermonde

Mensen met een grote zorgvraag zitten vrij vroeg in hun bed in WZC Mariatroon in Dendermonde. Om hen niet het gevoel te geven dat ze meteen móeten gaan slapen zetten de verzorgers soms chocolaatjes naast hen waar ze nog van kunnen smullen als ze tv kijken. Mariatroon begrijpt wat warme zorg betekent!

Schminken - WZC Mariatroon in Dendermonde

“Als ik mensen was, wil ik dat ze zich nadien ook mooi kleden. Ik neem eventjes tijd om samen een leuke outfit te kiezen en als het kan, maquilleer ik ze zelfs.” – Sandy Van Den Abeele, verpleegster in WZC Mariatroon in Dendermonde

Bewoners-deelnemersraad - O.C. Broeder Ebergiste in Vurste

In O.C. Broeder Ebergiste in Vurste organiseren ze een bewoners-deelnemersraad waar geluisterd wordt naar alle vragen. Alle deelnemers gaan samen op zoek naar een antwoord.

07-06

© fracarita.org - disclaimer - privacy info