NL FR

Visie euthanasie bijgestuurd

De groep Broeders van Liefde in België keurde een gewijzigde visie op euthanasie bij psychisch lijden in een niet-terminale situatie goed.

In onze voorzieningen gaan we met de grootste behoedzaamheid om met vragen van patiënten naar euthanasie bij psychisch lijden in een niet-terminale situatie. We nemen het ondraaglijk en uitzichtloos lijden en het verzoek tot euthanasie van patiënten ernstig. Anderzijds willen we het leven beschermen en waarborgen dat euthanasie enkel wordt uitgevoerd indien er geen enkele mogelijkheid meer is om een redelijk behandelperspectief aan de patiënt te bieden.

Om dat te realiseren, starten we een tweetrajectenbegeleiding op. Enerzijds verhelderen we de euthanasievraag en toetsen we de vraag aan de voorwaarden van de euthanasiewet. Tegelijk zoeken we samen  met de patiënt naar mogelijkheden van behandeling, herstel, levensondersteunende zorg en zinbeleving. Onze zorgverleners kunnen deze twee trajecten zelf opnemen, maar ze kunnen ook volop gaan voor het traject van het levensperspectief en een beroep doen op een (leif-)arts buiten de voorziening voor het traject van het euthanasieverzoek.

De verbinding tussen beide trajecten maken we door te werken met zorgvuldigheidsvereisten. Die vereisten specificeren en concretiseren de voorwaarden in de euthanasiewet (bijvoorbeeld: Is de patiënt wilsbekwaam tijdens het verzoek naar euthanasie? Is de medische toestand uitzichtloos? Is er geen redelijk andere oplossing?) In de toekomst zal een evaluatiecommissie met mensen van binnen en buiten de voorziening toetsen of de beslissing van de arts aan deze zorgvuldigheidsvereisten beantwoord.

In onze voorzieningen respecteren we de vrijheid van artsen om al dan niet euthanasie uit te voeren en de vrijheid van andere zorgverleners om er al dan niet aan mee te werken. Die vrijheid is ook wettelijk gewaarborgd. Indien overwogen wordt om euthanasie in de voorziening uit te voeren, is er nog een bijkomende aandachtspunt specifiek voor een residentiële context. In dat geval moeten immers alle inspanningen geleverd worden om zoveel mogelijk een traumatiserend effect op de medepatiënten te voorkomen.

De volledige visietekst kan je hier lezen.

25-04

© fracarita.org - disclaimer - privacy verklaring