NL FR

Viering 250ste geboortedag Petrus Jozef Triest van start gegaan

De congregaties Broeders van Liefde, Zusters van Liefde van Jezus en Maria en Zusters Kindsheid Jesu vieren dit jaar dat hun stichter Kan. Petrus Jozef Triest 250 jaar geleden geboren werd. Verschillende initiatieven moeten dit feestjaar luister bijzetten. De Broeders van Liefde startten op 19 maart 2010 met een academische zitting, een tentoonstelling en een boek.

Op 19 maart 2010 om 15 uur hield het International Institute Canon Triest een academische zitting in het Vormingscentrum Guislain in Gent met als titel: "Caritas: de rode draad van de sociale leer van de Kerk". Dit International Instute bestaat 10 jaar en deze viering werd ingepast in de feestelijkheden omtrent de 250ste verjaardag van de geboorte van Petrus Jozef Triest. Z.E.H. David O'Connell, voorzitter van The Catholic University of America (Washington) hield een referaat over de Liefde als de grondslag van de Katholieke sociale leer. Br. René Stockman, Generale Overste van de Broeders van Liefde, ging dieper in op de betekenis van Petrus Jozef Triest als realisator van de sociale leer. Br. René Stockman is de auteur van het recent bij Halewijn uitgegeven boek: "Petrus Jozef Triest Vandaag". Toon Osaer (Uitgeverij Halewijn) stelde het boek tijdens de academische zitting voor. Jürgen François is de promotor van het recht in de Causa P.J. Triest. Hij schetste de figuur Petrus Jozef Triest als een man van alle tijden.

Na de academische zitting werd de tentoonstelling: ‘250 jaar Kanunnik Petrus Jozef Triest' geopend in het Museum Dr. Guislain (Broeders van Liefde).

Triest speelde niet enkel een belangrijke rol voor de congregaties die hij oprichtte, maar heeft ook een groot belang in de Vlaamse organisatie van de gezondheids- en welzijnzorg en het onderwijs in de jaren 1800. De tentoonstelling loopt tot het einde van het jaar en er zijn een aantal unieke stukken te bewonderen die een verrijkend beeld schetsen van Triest en zijn tijd, maar tevens tonen wat hij tot op vandaag heeft bewerkstelligd.

Praktisch:

Boek:
Petrus Jozef Triest VANDAAG, Br. René Stockman, Uitgeverij Halewijn, 2009, ISBN 978-90-8528-136-8, kostprijs 18 euro (+ eventuele verzendingskosten), te bestellen bij Broeders van Liefde Publicaties, Stropstraat 119, 9000 Gent, tel. 09/241.19.16, publications@fracarita.org

Tentoonstelling:
Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent.
De tentoonstelling loopt van 19 maart tot 29 december 2010. Het museum is open van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 17 uur en zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur.

08-03

© fracarita.org - disclaimer - privacy verklaring