NL FR

Van overprikkeld naar geborgen

In het project 'Van overprikkeld naar geborgen' verkent het Kinderrechtencommissariaat de beleving van kinderen en jongeren over afzondering. Het multifunctioneel centrum Sint-Jozef in Gent is 1 van de 3 voorzieningen die een participatietraject organiseren. De centrale vragen zijn: Wat geeft rust als het even allemaal te veel wordt? Wat heb je nodig om je veilig te voelen? Wat vind je over afzondering in een aparte ruimte? Enkele jongeren van Sint-Jozef gingen creatief aan de slag rond die ervaringen. Kunstenaar Pieter Malfiet van Artforum begeleidde hen. 'Van overprikkeld naar geborgen' kadert in het grotere project 'Prikkels tussen pijn en passie'.

Alles om ons heen tintelt en zindert. Digitale schermen lichten op. Neuronen knetteren onder de hersenpan. Zintuigen raken overweldigd. Sommigen duiken gretig in die overvloed aan stimuli, anderen gaan serieus kopje onder of zoeken soelaas in een prikkelarme omgeving. De plaats van het individu in een razende of juist desolate omgeving: het vormt een actuele uitdaging die Kopergietery, Gezinsbond, Kinderrechtencommissariaat, Agentschap Jongerenwelzijn, Mediawijs en Museum Dr. Guislain samen en elk op hun manier willen exploreren. 

'Prikkels tussen pijs en passie' is de rode draad voor een tentoonstelling, theatervoorstellingen, debat, ateliers en onderzoek. 

Foto's van het deelproject 'Van overprikkeld naar geborgen' krijg je te zien op de tentoonstelling of op andere activiteiten van 'Prikkels tussen pijn en passie'.

www.prikkels.be

18-01

© fracarita.org - disclaimer - privacy verklaring