NL FR

Sint-Eduardus Merksem viert dertig jaar sport

Dertig jaar geleden, in 1989, startte Sint-Eduardusinstituut Merksem met de richting Lichamelijke Opvoeding en Sport, een sportgerichte TSO-richting. Wat aarzelend begon met een tiental leerlingen in het vierde jaar, groeide al snel uit tot de populairste richting in de school. Naar aanleiding van de dertigste verjaardag organiseert de school voor alle leerlingen een extra sportdag op dinsdag 21 mei.

In 1989 trok Roger Mertens, leerkracht wetenschappen, aan de alarmbel. De animo voor het ASO-aanbod op school was al enkele jaren in dalende lijn. Hij stapte naar de directie met een bijzonder grootmoedig plan: het opstartenvan een sportrichting op TSO-niveau.

Toenmalig directeur Jos De Clerck zag potentieel, al was er enige reserve: de infrastructuur van de school was met slechts één turnzaal niet uitgerust voor een volledig sportaanbod. Maar met de directe nabijheid van een park, een voetbalveld en een atletiekpiste zag hij ook de troeven. Een goede samenwerking met de gemeente zorgde ervoor dat de school van bij de start optimaal gebruik kon maken van al deze faciliteiten.

Het aanbod startte voorzichtig met enkele leerlingen in het vierde jaar. De inrichtende macht van de Broeders van Liefde had ondertussen zijn fiat gegeven voor de bouw van een sporthal. Deze gebeurde onder supervisie van broeder Louis Verschueren en werd ingehuldigd in 1991. Bij de start in 1989 waren er twee sportleerkrachten. Op dit moment telt de school 22 sportleerkrachten en volgt zestig procent van de leerlingen de richting Lichamelijke Opvoeding en Sport.

De school is in de wijde omgeving gekend als ‘sportschool’, al is Sint-Eduardus geen topsportschool en biedt ze naast de TSO-richting Lichamelijke Opvoeding en Sport ASO-richtingen aan, met de nadruk op wiskunde, wetenschappen en economie. Zo focust de ASO-richting Sportwetenschappen op wetenschappen en wiskunde in combinatie met sport. Deze richting vormt een zeer goede basis voor verdere (universitaire) studies.

Tientallen oud-leerlingen maakten van sport hun beroep en haalden de krantenkoppen na het behalen van een medaille. Enkele oud-leerlingen verdienen extra aandacht. Zo werden zwemsters Tine Bossuyt en Sophie Goffin geselecteerd voor de Olympische Zomerspelen in Sidney in 2000 en won Bert Jammaer drie keer de Iron Man in Lanzarote.

En de traditie zet zich verder: ook dit schooljaar wisten sportieve jongeren de weg naar Sint-Eduardus te vinden en behaalden enkelen medailles in de meest uiteenlopende disciplines zoals bowling, skicross, reuzeslalom, cheerleading, ju jitsu en zwemmen.

20-05

© fracarita.org - disclaimer - privacy verklaring