NL FR

Broeders van Liefde op Erfgoeddag 23 april 2017

Zondag 23 april is het Erfgoeddag, een initiatief van FARO, het Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. De hele dag kan je op ontdekking in Vlaanderen en Brussel. Er zijn maar liefst 750 gratis evenementen. Dit jaar staat de sector zorg extra in de kijker. Op deze bijzondere dag vol tentoonstellingen, rondleidingen en workshops stelt Broeders van Liefde zijn deuren open. Broeders van Liefde organiseert 10 activiteiten verspreid over 9 steden.

In naam van de broeders: meer dan 200 jaar zorg door Broeders van Liefde

Maak op het domein Menas kennis met de historiek van het voormalig noviciaat van de Broeders van Liefde, de plek waar jarenlang novicen werden opgeleid tot broeder. De tentoonstelling in de kapel neemt je mee doorheen het boeiende verleden van 200 jaar zorg door de Broeders en hun bijdrage tot de zorg in ons land. In de voormalige eetzaal kan je terecht voor een kop koffie en een stuk taart.

Menas en Broeders van Liefde verwachten je tussen 14 en 18u in de Blekkevijverstraat 20 in Sint-Maria-Aalter. Voor meer informatie kan u bellen naar het telefoonnummer 09 325 90 50 of surfen naar www.erfgoeddag.be/activiteit/naam-van-de-broeders-meer-dan-200-jaar-zorg-door-broeders-van-liefde

 

Beleef de geschiedenis van de psychiatrische zorg in Bierbeek

Gepassioneerde en deskundige gidsen nemen je mee achter de schermen van Sint-Kamillus. Ze brengen de geschiedenis van de psychische zorg opnieuw tot leven en vertellen je alles over de psychiatrie vroeger en nu. De campusgebouwen ademen zoveel geschiedenis, dat de verhalen bijna als vanzelf tot leven komen!

Deze rondleiding start in de kapel Sint-Kamillus in de Krijkelberg 1 in Bierbeek telkens om 13, 14 of 15u. Een bezoek duurt gemiddeld 1 uur.

Opgelet: reserveren is noodzakelijk! Dit kan via het telefoonnummer 016 46 14 00 of via het emailadres cc@deborre.be

Meer informatie op de website www.erfgoeddag.be/activiteit/beleef-de-geschiedenis-van-de-psychiatrische-zorg

 

 

Het Koninklijk Instituut Woluwe voor doven en blinden. Een geschiedenis van 180 jaar

Het Koninklijk Instituut Woluwe voor doven en blinden werd in 1835 in Brussel gesticht door kanunnik Triest. In 1878 verhuisden de Broeders van Liefde het instituut naar de huidige site in Woluwe. Aanvankelijk bedoeld voor doven en blinden, biedt het instituut nu ook zorg aan kinderen en jongeren met autismespectrumstoornissen, taal- en spraakstoornissen en gedrags- en emotionele stoornissen. 

Deze rondleiding georganiseerd door Davidsfonds Brussel vangt aan in het Koninklijk Instituut Woluwe, gelegen in de Georges Henrilaan 278 in Brussel. De rondleidingen starten om 14 en 16u. Om 15u kan je genieten van een orgelconcert. Voor meer informatie kan je bellen naar het telefoonnummer 0479 10 22 89 of op de website www.erfgoeddag.be/activiteit/het-koninklijk-instituut-woluwe-voor-doven-en-blinden-een-geschiedenis-van-180-jaar

 

Dag van het trekpaard in Lummen

Kom proeven van de demonstraties boomslepen, ploegen en mennen met het Belgisch trekpaard, natuur- en bosbeheer, een streekproductenmarkt,… Een heuse opendeurdag in De Winning en Sint-Ferdinandschool. 

De Winning zet zijn deuren open voor een uniek belevings- en ontdekkingsparcours van 13 tot 18u in de Sint-Ferdinandstraat 1 in Lummen. Meer informatie vind je op de website www.erfgoeddag.be/activiteit/dag-van-het-trekpaard

 

De Broeders van Liefde van vroeger tot nu

Zijn er in O.C. Sint-Ferdinand nog steeds broeders die zich met de opleiding bezighouden? Welke activiteiten zijn er voor jongeren, kinderen en volwassenen? Wat leren ze? Hoe evolueerde het zorgaanbod in de loop der jaren? Ga mee op stap en verneem het antwoord op al deze vragen!

Kom langs tussen 12 en 18u voor een rondleiding in het O.C. Sint-Ferdinand in de Sint-Ferdinandstraat 1 in Lummen. 

Meer informatie vind je op de website www.erfgoeddag.be/activiteit/de-broeders-van-liefde-van-vroeger-tot-nu

 

Geschiedenis in (de) Beweging

Maak kennis met de opvallende geschiedenis van de statige kloostergebouwen. Je start bij het kloosterleven van de zusters apostelinnen om na een tocht doorheen de geschiedenis te eindigen in het huidige ortho-agogisch centrum De Beweging. In de charmante binnentuin ontmoet je levensgrote beelden van toen en kan je genieten van een drankje.

Iedereen is welkom in het OC De Beweging in de Brielstraat 46 in Oosterzele van 10 tot 18u. Het OC De Beweging is bereikbaar op het telefoonnummer 09 210 00 00

Meer informatie vind je op de website www.erfgoeddag.be/activiteit/geschiedenis-de-beweging

 

Bezoek kapel Arme Klaren en Effeta

Het voormalige Klooster der Arme Klaren te Ronse is een waar pareltje van neogotiek. De grote kapel, waar de erediensten worden opgedragen, dateert uit 1911. Hoe zag het kloosterleven eruit? We lichten een tipje van de sluier op. In 1996 kochten de Broeders van Liefde het gebouw. Broeder Flor vertelt je met hart en ziel over Effeta, zijn verzorgingstehuis voor aidspatiënten.

Deze rondleiding gaat van start om 14 uur op de Grote Markt in Ronse en duurt ongeveer 1,5 uur. Opgelet: je moet reserveren! Er zijn slechts 25 plaatsen beschikbaar. Reserveren kan via het telefoonnummer 055 23 28 16

Meer informatie vind je op de website www.erfgoeddag.be/activiteit/bezoek-kapel-arme-klaren-en-effetta

 

Maatschappij/psychiatrie

Zowel de psychiatrie als de samenleving hebben zich in de loop van de geschiedenis in grote mate gedefinieerd in relatie en vooral in tegenstelling tot elkaar. Tussen beide tekent zich een veranderende grens af. Een grens die soms onduidelijk is, soms gesloten en soms open. Vertrekkend vanuit de lokale geschiedenis van de psychiatrische instellingen in Sint-Truiden – Sancta Maria en Ziekeren (vandaag Asster vzw) – stelt de tentoonstelling ‘Maatschappij/psychiatrie’ die fragiele scheidslijn en verwarrende bewegingen centraal en plaatst ze tegelijkertijd in een ruimer historisch en internationaal perspectief.

Deze tentoonstelling is te bewonderen in het museum De Mindere van 10 tot 18u in de Capucienessenstraat 1 in het Limburgse Sint-Truiden. 

Meer informatie vind je op de website www.erfgoeddag.be/activiteit/maatschappijpsychiatrie

 

 

Tienen, een stad met zorg

Staf Thomas, gewezen conservator-archivaris van de Erfgoedsite die ook gekend is omwille van zijn deskundigheid betreffende het religieuze erfgoed van de stad, gidst de bezoeker op vaste tijdstippen door het prachtige neogotische interieur van de kapel en het patrimonium van de kloostervleugel. De congregatie van de Grauwzusters van Tienen beschikte immers over een opmerkelijke verzameling roerend patrimonium. Blikvanger is een kopie van het schilderij: ‘De aanbidding der wijzen’ van Pieter Breughel de oude.

De kapel en het klooster van de Glauwzusters Tienen in de Gilainstraat staan doorlopend van 10 tot 18u tot jouw beschikking. Er zijn 4 vaste rondleidingen om 10.30, 13.30, 15.30 en een laatste om 16.30 uur. 

Meer informatie op de website www.erfgoeddag.be/activiteit/tienen-een-stad-met-zorg-1

 

Zorg in Vorselaar

Den Troon is een gezinsvervangend tehuis voor verstandelijk gehandicapten. Je krijgt in deze tentoonstelling een beeld over de zorg door de jaren heen in Vorselaar aan de hand van foto's en documenten, maar ook van verhalen en voorwerpen. Hoe begon het allemaal voor Den Troon? Neem deel aan onze rondleiding of wandel mee langs de verschillende zorghuizen in Vorselaar.

GVT De Troon bevindt zich in Sassenhout 43, in Vorselaar. Je bent welkom van 10 uur tot 18 uur.

Meer informatie op de website www.erfgoeddag.be/activiteit/zorg-vorselaar

13-04

© fracarita.org - disclaimer - privacy info