NL FR

Dendermonde, Woonzorgcentrum Mariatroon

Start

een correct beheer en het respect voor de privacy en integriteit van de bewoners. een liefdevolle grondhouding naar de bewoners en hun omgeving een kwalitatief hoogstaande verzorging

Woonzorgcentrum Mariatroon

Het woonzorgcentrum Mariatroon is een vrij en christelijk initiatief en legt zich toe op opvang, ondersteuning en zorg aan ouderen.  Wij beogen een thuis-vervangend milieu te scheppen met aandacht voor de specifieke noden en verlangens van elke bewoner. Volledig volgens de visie van de Broeders van Liefde richten wij ons in eerste instantie tot de meest zorgbehoevenden en geven wij voorrang aan hen die gespecialiseerde zorg het hardst nodig hebben.


Klik op 'wie zijn we' voor meer info

 

 

Wie zijn we

Het woonzorgcentrum Mariatroon beschikt over 108 woongelegenheden, waarvan 51 ROB-bedden en 51 RVT-bedden voor zwaar zorgbehoevende ouderen. 6 kortverblijfeenheden voor tijdelijke opvang van max. 60 opeenvolgende dagen en 90 dagen per jaar. 10 erkende assistentiewoningen met facultatieve dienstverlening.

Ligging

Het woonzorgcentrum bevindt zich in het centrum van Dendermonde en is gelegen op wandelafstand van de Brusselsestraat, de belangrijkste winkelstraat. Op 120 m van Mariatroon is er een bushalte. Daar stoppen verschillende lijnen die Dendermonde verbinden met de nabijgelegen steden en gemeenten (vb. Asse, Opwijk, Brussel, Boom, Puurs, Gent, Aalst,…). Het treinstation bevindt zich nauwelijks op vijf minuten wandelafstand. Heel wat buslijnen bedienen dit station o.a. de belbus naar Lebbeke, Buggenhout, Zele en Berlare.

 

Zelfstandigheid, geborgenheid en huiselijkheid

“We helpen en staan  bij waar het moet zonder te bemoederen. Pas wanneer het echt niet anders kan, nemen we de zorg over na wederzijds overleg.”

Vriendschap, liefde en geborgenheid zijn onmisbare pijlers in ieders leven, ook in Mariatroon. Een team van verpleegkundigen, zorgkundigen en logistieke medewerkers, animatoren, paramedici en medewerkers interieur staan de bewoners dagelijks bij in hun zorgbehoeften zonder hun zelfredzaamheid te ondermijnen. Pas wanneer het niet anders kan, nemen we de zorg over na wederzijds overleg en in alle discretie met respect voor de menselijke waardigheid.


Leer ons kennen in dit korte filmpje

 

Onze doelgroep

Doelgroep

 • + 65 jarigen
 • inwoners uit de regio Groot-Dendermonde
 • zwaar zorgbehoevenden en/of ouderen met dementie
 • mnsen met de ziekte van Huntington (5 erkende woongelegenheden)
 • mensen met het Krsakov syndroom
 • zorgonafhankelijke bewoners (opname in een assistentiewoning)

3 afzonderlijke zorgafdelingen

Het woonzorgcentrum is opgedeeld in drie afzonderlijke zorgafdelingen. Op de gelijkvloerse verdieping verblijven bewoners die nood hebben aan gespecialiseerde zorg en een gestructureerde dagindeling. De personen met de ziekte van Huntington en het Korsakov syndroom worden naar deze afdeling georiënteerd. Het betreft hier een beveiligde afdeling. De eerste verdieping is een semi-beveiligde afdeling waar voornamelijk mensen met dementie in de verschillende fasen van de ziekte verblijven. De tweede verdieping is een open afdeling voorbehouden voor bewoners zonder cognitieve problemen. Op elke afdeling bevinden er zich drie gemeenschappelijke leefruimtes. Deze zijn huiselijk ingericht. De grote glaspartijen zorgen voor aangenaam daglicht en contact met de buitenwereld met zicht op de omgeving. Tevens beschikt elke leefruimte ook over een ruim terras welke bij mooi weer de bewoners uitnodigt tot verpozing in de buitenlucht.

 

Onze diensten

Kamers

Elke bewoner beschikt over een individuele kamer met een eigen sanitaire ruimte. Alle kamers zijn 27 m2 groot en standaard uitgerust met een hoog-laag bed, een aangepaste zetel, een ruime kleerkast met ingebouwde koelkast, glas- en overgordijnen, een ophangsysteem voor kaders, een aansluiting voor telefoon en een aangepast oproepsysteem dat zowel vanuit de woonruimte als de sanitaire ruimte kan bediend worden. Er is de mogelijkheid tot het huren van een televisietoestel. De sanitaire ruimte omvat een rolstoeltoegankelijke wastafel met kantelbare spiegel, een ingebouwde toiletkast en een aangepast toilet met 2 stevige handgrepen.

Maaltijden

De maaltijden worden bereid in de keuken van PC Zoete Nood Gods Lede door een deskundige keukenploeg. Op vraag kan een dieetmenu klaargemaakt worden. 

Dienstverlening

 • Verpleging, verzorging, logistieke ondersteuning
 • Animatie (individuele en groepsactiviteiten, uitstappen, ontspanning,...)
 • Leefgroepwerking aangepast aan de verschillende doelgroepen
 • Ergotherapie
 • Kinesitherapie
 • Pastorale ondersteuning / Eucharistievieringen
 • Vroegtijdige zorgplanning
 • Palliatieve zorgverlening
 • Kapper
 • Pedicure
 • Huiskrantje
 • Behandeling van suggesties en klachten
 • Gebruikersraad
 • Cafetaria met terras

Contact

Zuidlaan
24
9200
Dendermonde
route

Adresgegevens :
Woonzorgcentrum Mariatroon
Zuidlaan 24
9200 Dendermonde

Fax : 052/21.17.31
Telefoon : 052/22.39.11
email: mariatroon@fracarita.org

Contactpersonen opname : Mevr. Isabelle Tondeurs (steeds na telefonische afspraak)
E-mail: isabelle.tondeurs@fracarita.org

Algemeen directeur : Dhr. Johan Vermoesen
E-mail : johan.vermoesen@fracarita.org

 

Telefoonnummer

052 22 39 11

website
www.mariatroon.be
© fracarita.org - disclaimer - privacy verklaring